ÉVÖSSZEGZÉS | 2017.

  Számomra 2017 elképesztő gyorsan eltelt, sokszor úgy éreztem, hogy egyik napról a másikra fénysebességgel rohannak el mellettem a hónapok. Könyves téren hosszú idő ezt az évet nyilvánító a legsikeresebbnek - a statisztikámból nemsokára meg is láthatjátok, hogy miért. Nemkönyves téren szerencsére idén sem történt velem semmi konkrétan rossz, hiszen felvettek az egyetemre, s azóta ott is sikeresen helyt tudok állni. Remélem, hogy ez a vizsgaidőszakban is így lesz majd! :D Jövőre elég nagy dolgokat tervezek a bloggal, illetve magammal kapcsolatban is, s ezek közül párat majd szeretnék megosztani veletek egy poszt formájában.

Egy kis statisztika:

  • összesen 70 könyvet sikerült elolvasnom, ami hússzal több mint az év eleji célkitűzésem volt
  • 15.093 oldal
  • 38 angol nyelvű
  • 32 magyar nyelvű
  • a legrövidebb olvasmányom A kviddics évszázadai volt 
  • a leghosszabb pedig Harry Potter és a Tűz Serlege
  • összesen 63 bejegyzés született
  • a legnépszerűbb még mindig Tóth Barnabás Diszharmóniája
  • jelenleg 61 rendszeres olvasója van a blognak
  • és összesen ~ 70.000 oldalmegjelenítéssel büszkélkedhetek
A 2017-es céljaimról: 

  1. konkrétan nem szeretném számokhoz kötni, hogy hány könyv az olvasási célom: csak annyit
    szeretnék elérni, hogy annyit olvashassak, amennyi jól esik, olyanokat, amik tetszenek, mindenféle kötöttség, határidő és keret nélkül - rá kellett jönnöm, hogy az ilyesmi nem tesz jót nekem, sőt, inkább csak visszahúz, s elveszi a kedvem. 2017 a lazább olvasás éve lesz számomra. /
     azt hiszem ezt mindenképpen sikerült teljesítenem. Ebben az évben boldogabbá tett az olvasás, mint az előző pár év során valaha.
  2. több szépirodalom - vannak nagy elmaradásaim, amit szeretnék bepótolni. / fail.
  3. "komortzónábú' KI!" - nonfiction, sci-fi, minden, ami nem megszokott tőlem (kivétel: mamipornók, New Adult, abuzív kapcsolatokról szóló könyvek, stb). / ezt sikerként könyvelem el: rengeteg verseskötet, illetve képregény került sorra idén. Utóbbit soha nem gondoltam volna, hogy megszeretem. 
  4. különböző nemzetiségű írók megismerése. / siker is, meg nem is. Még mindig nem sikerült elérnem azt a szintű nézőpont tágítást, amit szeretnék, de szerintem jó úton járok. :)
  5. minimum heti egy bejegyzés. / sajnos a sok tanulás, egyetemi tennivalók mellett nem jutott annyi időm írni, mint szerettem volna.
  6. több könyves kontent. / van még hová fejlődni ezen a téren.
  7. többet szeretnék antikváriumba járni, és különlegességekre vadászni. / voltam párszor antikváriumban, de sokszor nem győzött meg a választék, így egy ideje kimaradt. 
  8. folytatni a bookstagramot. / időközben egy sajnálatos esemény miatt meg is szüntettem a fiókomat, de 2018-ban szeretném újrakezdeni. 
Az olvasmányaimról: 

1. A legnagyobb csalódásMichael Faudet: Bitter Sweet Love. A magyarázathoz bemásolnám a GoodReads-es értékelésemet: "Valahogy nem rezonáltak jól velem ezek a versek: talán azért mert egy férfi írta őket, s emiatt nem tudtam velük azonosulni. Természetesen volt pár, ami tetszett, de a folytonos vodáksüvegek, másnaposság, stb. nem nyerte el a tetszésemet, ráadásul eléggé szegényesnek éreztem a kifejezésmódot. Szeretem a minimalista költészetet, de ez még számomra is túlontúl az volt." Plusz, ezen kívül nagyon nem tetszett még a Hová tűntél, Bernadette?, az Egy gyilkosság ára is baromira kiábrándító volt és Madeleine Roux könyve, az Asylum sem nyerte el a tetszésemet.
  Szerencsére ezeken kívül elkerültek a nagyobb csalódások, s úgy érzem, hogy ebben az évben sikerült igazán jó olvasmányokat összeválogatnom. 

2. A legnagyobb meglepetés / Brian K. Vaughan, Fiona Staples: Saga, és úgy összességében a képregények, mint műfaj. 

3. Az év kedvence / több is van: 
  • a Maus képregény 
  • Daniel Keyes: Az ötödik Sally
  • Janne Teller: Semmi
  • M. J. Arlidge Helen Grace sorozata 
  • Saga
  • Rupi Kaur verseskötetei
  • Nikita Gill: Your Soul Is A River
  • Leslye Walton: Ava Lavender különös és szépséges bánata
  • Marissa Meyer: Cinder
4. Guilty pleasure olvasmány / Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem és Nicola Yoon: Minden, minden. Többször is kifejtettem már, hogy a YA regények nem tartoznak a kedvenceim közé, ám időről-időre találok szerencsére olyanokat, amik felélesztik bennem a reményt, hogy nem az összes ifjúsági történet olyan, mint mondjuk a Lux sorozat... Idén a fentebb említett két könyv

5. A legfelejthetőbb / Závada Péter: Roncs szélárnyékban. Sajnos, sajnos nem jött be nekem ez a kötet, valahogy úgy éreztem, hogy ezúttal nem nekem írt Závada.

6. A legjobban várt megjelenés / Rupi Kaur: The Sun and Her Flowers. Év elején olvastam a költőnőtől a debütáló kötetét, a milk & honey-t. Egyből beleszerettem a minimalista stílusba, amit képvisel, s a mondanivalójába. Mikor megtudtam, hogy új kötete fog megjelenni, elképesztően izgatott letettem, szinte számoltam vissza a napokat, hogy mikor olvashatom már. Szerencsére nem okozott csalódást, és továbbra is a kedvenceim között tartom számon. ITT írtam róla. 

7. A legszebb beszerzés / Stephanie Garber: Caraval. Azt hiszem úgy összességében véve is ez az egyik legszebb könyv a polcaimon. Gyönyörű a borítója (örülök, hogy megtartotta a kiadó az eredetit), és nem mellesleg a védőborító elképesztően puha, igazán minőségi anyagból készült. A fejezetek előtt található lapok is nagyon szépre sikerültek, ráadásul - ami engem megvett kilóra - található benne szövetkönyvjelző is. :)

A többiek évzárása: 

  Ezúton is szeretnék mindenkinek nagyon boldog, sikerekben gazdag Új Évet kívánni! Remélem, hogy jövőre is velem tartotok majd! :)


2 megjegyzés:

  1. Boldog új évet kívánok, és sok szuper könyvet erre az évre is! :)
    Gratula az olvasásokhoz - hetven könyv szerintem nagyon szép szám! És mennyi angol nyelvű volt közötte, tök jó! :) Rupi Kaurra konkrétan a te posztjaid miatt figyeltem fel, elkezdett érdekelni mind a két kötete :)
    A Minden, mindent pedig én is nagyon kedveltem, szerettem a stílusát :) Aranyos regény volt. Bár a film annyira nem ragadott magával aztán, de annak is voltak jó megoldásai.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog új évet Neked is, és hasonló jókat! :D
      Köszönöm szépen! :) Idén én is egészen elégedett vagyok - sőt. :)
      Jaj, de jó, ennek nagyon örülök! Majd ha elolvasod őket, mindenképpen mesélj, hogy tetszettek-e. :)
      A filmet még nem néztem meg, mert annyi rosszat hallottam róla, hogy egy kicsit elbizonytalanodtam. :( De majd egyszer sorra kerítem azt is.

      Törlés