5 TIPP az angolul olvasáshoz


  Az angol nyelvvel már nagyjából 12-13 éve egészen baráti a kapcsolatom, természetesen az elején nekem is meggyűlt a bajom a nyelvtannal, de rengeteg gyakorlás után teljesen belejöttem a dologba. Ám hiába ment jól mindig a nyelv, az olvasással soha nem mertem kacérkodni az órai szövegeken kívül. 

 Viszont az elmúlt egy év során egyre többet és többet kezdtem el angolul olvasni, amit főként a milk & honey-nak, illetve a booktube-nak köszönhetek. Sok-sok képregény, verseskötet és middle-grade után úgy érzem, hogy végre kezdek sokkal bátrabban hozzáállni a velősebb regényekhez is, például nemsokára fogom elkezdeni majd a Vicious-t V. E. Schwab-tól.
  Nem merném kijelenteni azt, hogy már minden alkalommal úgy megy az olvasás, mint amikor magyarul forgatok egy könyvet, de azért ez alatt a jó pár hónap alatt sikerült olyan rutint szereznem, hogy nem akaszt meg egy-egy ismeretlen szó, vagy bonyolult mondatszerkezet. Emiatt szerettem volna veletek megosztani azokat a tippeket, tanácsokat, amik nekem sokat segítettek az első pillanatoktól kezdve!   
    1. Tapasztalatom szerint a lehető legfontosabb dolog az, hogy próbáljunk meg minél kevesebbet szótárazni. Próbálj ne arra koncentrálni, hogy minden egyes szót megérts egy adott mondatban, hanem inkább a környezetre, illetve a "globális megértésre" koncentrálj - a volt angoltanárom szavaival élve. Persze vannak esetek, amikor egyszerűen elkerülhetetlen a dolog, hiszen olyan szavak, kifejezések vannak a szövegben, ami még a szövegkörnyezet alapján sem találhatóak ki. Ám ha túl sokszor guglizod az ismeretlen szavakat vagy forgatod a szótárat, akkor teljesen elveszik az olvasás élménye, kiesel a ritmusból.
    2. Én az angolul olvasást képregényekkel, szabad versekkel (pl. Rupi Kaur, Amanda Lovelace, Lang Leav), illetve gyermekkönyvekkel (middle-grade) kezdtem el. Főleg a képregényeket és a middle-grade-ket ajánlom, előbbinél segítenek a képek a történet megértésében, utóbbiaknak pedig egész egyszerű szokott lenni a nyelvezete. 
    3. Ez előző ponthoz ajánlom még az Oxford Bookworm Library zsebkönyveket, ahol 6 szint könyvei közül válogathattok, az egészen egyszerű, kezdő szinttől a haladóig. 
    4. Jó döntés lehet még, ha megpróbálod elolvasni angolul a kedvenc könyveidet, így a sztori cselekménye már ismert lesz számodra. Plusz, ilyenkor érdekes látni a fordítás pikantériáit. 
    5. Ne ijedj meg, ha elsőre nem értesz meg mindent, s ez ne vegye el a kedved a továbbiakban sem! Gyakorlat teszi a mestert! :)
  Ti milyen tippekkel egészítenétek még ki ezt a listát? 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis összegzés lett, én is ezeket a tanácsokat adnám bárkinek, aki angolul is szeretne olvasni. :))

    VálaszTörlés